Predstavitev podjetja

Učinkovita predstavitev podjetja zdaj

Vaš blog

12. novembra, 2010 admin

Blog (ang. “weblog”) označuje osebni oziroma spletni dnevnik. Avtor v svoj blog vnaša besedila, povezave na druge spletne strani in večpredstavnostne vsebine, ki so na voljo obiskovalcem bloga.

Ena od prednosti blogov glede na običajno izdelavo spletnih strani je enostavna uporaba – potrebujete le osnovno znanje uporabe spleta. Zapisi na blogu so urejeni v obratnem kronološkem zaporedju (novejši so vidni na vrhu strani) ter po kategorijah. Te so smiselne, če avtor v blog vnaša vsebine o več področjih. Za večjo strokovnost v očeh bralcev se je bolje osredotočiti le na eno področje.

Blogi so (kot tehnična rešitev) tudi izjemno dobri za boljšo uvrstitev objav bloga v zadetkih iskanja spletnih iskalnikov kot je seveda Google. Tako da jaz že nekaj let nameščam le blog WordPress za spletišča podjetij in podjetnikov, sam pa uporabljam samo še en drug sistem za upravljanje vsebin (Drupal). Obe rešitvi sta popolnoma brezplačni, z veliko dostopnimi dodatki (npr. za samostojne bloge prijavljenih bralcev).

Blog: tipi

Bloge ločim le na tri tipe:

  • osebni blog,
  • osebni poslovni blog, in
  • korporativni poslovni blog.

Wordpress blogV vaš osebni blog pišete izključno kot posameznik o vašem (osebnem) življenju in delu. Teh blogov je že preveč … no, bolj obiskani blogi zahtevajo tudi posledično več dela blogerja (avtorja bloga), zato boste pogosto v njih videli oglase, ki s kliki prinesejo nekaj eurov mesečno. Le redkim uspe, da od pisanja bloga živijo in zaslužijo dovolj. Navadno takšni blogerji izdelajo svoje informacijske produkte (e-knjige ipd) in jih prodajajo ali priporočajo druge izdelke in zanje dobijo provizijo – prek objav povezav v svojem blogu.

Osebni poslovni blog piše posameznik o nekem strokovnem področju, ki ni nujno tudi dejavnost podjetja oz. organizacije, v katerem je zaposlen. Tudi sam pišem tak blog o prezentacijah, kjer izdelava prezentacij za druge seveda ni glavna dejavnost itd. Navadno objave v takšnem blogu tudi ne izražajo stališča podjetja, lahko pa posameznik seveda opozori na dodatno ekspertizo, ki jo ima sam ali celotna organizacija. Komercialna objava, ki ne odžene rednih bralcev bloga, je praviloma tolerirana le na vsakih 5 do 10 objav.

Yahoo's Corporate BlogKorporativni poslovni blog pa je seveda dodatni kanal komuniciranja organizacije z javnostjo, poslovnimi partnerji in kupci. Praviloma tudi izraža stališča podjetja in vsebuje tudi objave, ki niso tako pomembne, da bi bile izjave za medije. Takšen blog je koristen za večjo družabno (socialno?) noto in lahko doprinese koristne odzive uporabnikov izdelkov in storitev podjetja. V korporativni poslovni blog piše več posameznikov ali celo tudi najeto zunanje podjetje (za odnose z javnostmi oz. marketing).

Pisanje za blog

Za pisanje vašega bloga boste motivirani že zaradi tega, da boste predstavili sebe oz. svoje znanje vašim spletnim obiskovalcem. To (javna objava) je tudi večja motivacija za pisanje v blog, lahko pa vam gotovo prinese večji ugled in v primeru poslovnega bloga tudi dodaten posel.

Prav debata v komentarjih objav prinese večji obisk bloga – in spletnih iskalnikov! -, zato je za večji odziv včasih dobro biti malo kontraverzen. Vselej pa je bistveno pisati resnico in biti dosleden v svojih stališčih. Navsezadnje sami določate, ali boste objavili prejete predloge komentarjev in tudi določite v npr. pravilih bloga, česa v komentarjih ne dovolite. Dobro je objavljati 1-3 zapise tedensko.

Tako, veselo bloganje vsem. Najbolj pomembna je vsebina objav, šele potem grafična podoba, razporeditev strani in drugo. Začnite blogati še danes, prehitite konkurenco!

P.S. Slike so uporabljene z dovoljenjem (prosto dostopne). Vselej morate navesti avtorske pravice in za vaš blog uporabiti le gradiva z dovoljenjem za uporabo (npr. Flickr.com). Vnesite spodaj povezavo na vaš blog!

Če želite imeti vaš poslovni blog s popolno pripravo za ključne besede, morebitno integracijo z vašim spletiščem in seveda z optimizacijo za iskalnike, me čimprej kontaktirajte! Prosimo, da nam vaše želje za poslovni blog podjetja posredujete na za@predstavitevpodjetja.com.

Avtor:

Značke:   · · Ni komentarjev

Vnesite komentar na Vaš blog

0 komentarjev do sedaj ↓

Komentarjev še ni ... Objavite prvi komentar spodaj!